1. Frontpage
  2. Det Blå Hus

Det Blå Hus

Huset i Kgs. Lyngby –
som Bjørn Wiinblads hjärta slog för

Detblaahus Cirkel

Bjørn Wiinblad ägde många hus och lägenheter runt om i Danmark och Europa, men hans hjärta slog mest för ”Det Blå Hus”. Det Blå Hus var hans hem och verkstad fram tills hans död 2006.  

Det Blå Hus i Kgs. Lyngby fungerade både som ett öppet konstnärshem och som en levande verkstad för keramiker. Idag står huset precis som det lämnades när han dog. 

Det Blå Hus är på alla sätt ett uttryck för Bjørn Wiinblads maximalism och livsglädje, och är en explosion av sinnesintryck.

Det 700 m2 stora huset, med otaliga hemliga rum, har den mest fantastiska interiören bestående av en stor och mångsidig konstsamling från hela världen, men även böcker från golv till tak. Det vittnar om en folkkär och intellektuell multikonstnär.

Bjørn Wiinblad köpte det trivsamma trähuset 1966 av den svenska konsthantverkaren Brita Drewsen.

Brita Drewsen bodde kvar i gästhuset, som ligger i ändan av den stora och vackert bevuxna tomten, medan Bjørn Wiinblad själv bodde i det stora huset som han inredde med sin egen design, möbler och tapeter kryddad med sin stora konstsamling.

Ett mycket speciellt rum är Den Blå Spisestue (den blå matsalen), där Bjørn Wiinblad träffade danska och internationella kändisar som Lulu Sigler, Margerithe Viby, Erik Brandt och Arnold Schwarzenegger.

Kväll efter kväll bjöds det in till middag med Bjørn Wiinblad i centrum och som den generöse värden. Han bjöd även gärna in till ”sin” restaurang på Hotel d’Angleterre, där han 1994 inredde och dekorerade Restaurang Wiinblad.

Bjørn wiinblad ornaments , fugl i rede

Bjørn Wiinblads högsta önskan var att Det Blå Hus skulle bli ett arbetande museum för unga konstnärer. Huset behöver dock en varsam hand för att kunna uppfylla drömmen. För varje såld produkt donerar vi därför en summa till renovering och underhåll av Det Blå Hus.

Bjørn wiinblad ornaments , skiller
Det Blå Hus

Besök Det Blå Hus

Bjørn Wiinblads högsta önskan var att Det Blå Hus skulle bli ett arbetande museum för unga konstnärer.

Huset behöver dock en varsam hand för att kunna uppfylla denna dröm.

För varje Bjørn Wiinblad-produkt som säljs donerar vi därför en summa för renovering och underhåll av Det Blå Hus i hopp om att det en dag ska bli möjligt att uppfylla denne multikonstnärs dröm om att göra huset till ett arbetande museum.

Det är möjligt att besöka Det Blå Hus.

Huset är inte öppet för allmänheten, men föreningar och större grupper (min. 16 personer) har möjlighet att boka ett besök i huset. Då kommer en eller flera av de personer som arbetade med Bjørn Wiinblad att visa runt och berätta historier och upplevelser från Bjørn Wiinblads fantasiska liv.

Minimipris för ett besök är 2.000 danska kronor, inklusive guidad tur. Priset gäller för upp till 16 personer.

» Beställ biljetter här (öppnar ny sida)

Wiinblad återvänder

Wiinblad har återuppstått som ett varumärke i ny tolkning, som hyllar Wiinblads genuina universum. Se den nya kollektionen som passar både till nostalgiska samlare och nya generationer.

Hitta återförsäljare

Flera butiker i Sverige säljer våra produkter. Hitta en nära dig.

VI ANVÄNDER COOKIES