1. Frontpage
  2. Till pressen
  3. Pressemeddelelser

Nya figurer från Bjørn Wiinblad

Skiller Illustration

Just nu har maximalismen medvind på designområdet med djärva färger, mönster och strukturer, vilket är helt i Bjørn Wiinblads anda. Under sina år som konstnär gick Wiinblad alltid sin egen väg utan att låta sig påverkas av tidens dominerande strömningar. Därför kommer det kanske inte som en överraskning att Bjørn Wiinblad Denmark nu testar ett nytt uttryck, som tar ett steg bort från just maximalismen. I höst lanserar varumärket en serie med omålat vitt porslin som nytolkar Wiinblads världsberömda figurer ”De fyra årstiderna” som låter åskådaren och porslinets uttryck berätta sin egen historia.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Wiinblads julbord

Skiller Illustration

Bjørn Wiinblad var en riktig livsnjutare. Han älskade levande ljus, god mat, gott sällskap och glädjen i att ge – allt som julen handlar om. Därför innehåller Bjørn Wiinblad Denmarks sortiment förstås också en äkta julservis, Guirlande, som genom en fusion av kritvitt porslin och röda draperingar utstrålar modern nordisk tradition. Servisen kan användas för lunch, adventsmys och julmiddag, och eftersom Wiinblad skulle ha fyllt 100 i år har vi naturligtvis något extra att presentera. Nu kompletteras Guirlande nämligen med ett oumbärligt serveringsfat och stämningsfulla ljuslyktor, samt en matchande porslinsfågel som landar fint och finurligt som dekoration överallt i hemmet på julen.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Ljus i lökkrukan

Skiller Illustration

När Bjørn Wiinblad Denmark lanserade det karismatiska ”Blomsterhuvudet” förra året innebar det ett steg i en mer minimalistisk riktning för Bjørn Wiinblads välkända värld. Ett par enkla blomsterstjälkar nedstuckna i huvudets hålmönster räcker nämligen för att skapa illusionen av frodig blomsterkonst, och med tanke på blomsterhuvudets enorma popularitet går Bjørn Wiinblad Denmark nu vidare med detta designexperiment. Denna vår är det dags att nytolka en annan av vardagens klassiska bruksföremål – ljuslyktan, som med forminspiration från Bjørn Wiinblads ikoniska lökkrukor och hålmönster från blomsterhuvudet inspirerar till ljusfest både inom- och utomhus, och kompletteras av olika värmeljusstakar med flowerpower-effekt.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Bjørn Wiinblad äggstravaganza

Skiller Illustration

Bjørn Wiinblad är känd som tusenkonstnären inom dansk design, men även socialt hade denne världsberömde keramiker många strängar på sin lyra. Han älskade att omge sig med människor av alla sorter och tog gärna alla tillfällen i akt att visa sin vänskap. Det gällde inte minst påsken, som varje år fick Bjørn Wiinblad att tillverka en liten serie påskägg som blev sirligt numrerade och överlämnade till nära och kära. Påskäggen sattes aldrig i produktion, men nu ger Bjørn Wiinblad Denmark alla en chans att komma nära inpå den sociale Bjørn Wiinblad med nyheterna bonbonjär och påskhänge, som har rötter i berättelsen om Bjørn Wiinblad och årstidens spröda och spirande vårblommor.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Mässingsmagi

Skiller Illustration

När Bjørn Wiinblad Denmark förra året lanserade stormlyktor öppnades en helt ny dimension av Wiinblads värld. Den höga, slanka designen i glas och metall ligger långt ifrån det rundade porslin som multikonstnären är mest känd för, men frodigheten och de organiska formerna går inte att ta miste på, och de blanka silverljusstakarna vann omedelbart gillande från både nya och gamla Bjørn Wiinblad-fantaster. Metall är en fortsatt stark trend i den moderna inredningen, och därför kompletterar Bjørn Wiinblad Denmark nu stormlyktekollektionen med trendiga mässingsljusstakar i tre storlekar – en höjd för varje tillfälle.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Tusen och en natt i höst

Skiller Illustration

När Bjørn Wiinblad Denmark i våras lanserade porslinsserien Gobelin presenterade varumärket samtidigt en mindre känd sida av den berömde multikonstnärens talanger: gobelängerna. Med avstamp i de överdådiga, vävda mattorna är Gobelin-seriens motiv mer trenddrivna än övriga produkter i sortimentet. Bjørn Wiinblads förkärlek för textilier, geometriska figurer och gulddetaljer passar ju perfekt in i dagens inredningsmode. I höst kompletteras Gobelin med två nya produkter, cylindervasen och kruset, som båda redan är välbekanta i Bjørn Wiinblads värld, och var för sig skänker en känsla av funktionell glamour till inredningen.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Pippi på ägg

Skiller Illustration

För mångkonstnären Bjørn Wiinblad var tillvaron en fråga om poesi och estetik. Inget föremål var för litet för att kunna förskönas. Tvärtom var Wiinblad mycket förtjust i att sätta sin prägel på vardagens minsta bruksföremål, som på ett magiskt sätt omvandlades till brukskonst. Nu lanserar Bjørn Wiinblad Denmark två nyheter, som kryddar och kvittrar vid matbordet: en äggkopp i form av småfåglar och ett salt- och pepparset med blomstermotiv. Wiinblads välkända, blåvita värld kompletteras dessutom med en karismatisk, bevingad ytterkruka som vattnas bakifrån, och liksom konstnären själv bryter mot konventionerna.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Jul enligt Bjørn Wiinblad

Skiller Illustration

Kvinnoansiktet var under hela Bjørn Wiinblads liv ledmotivet i hans konst. Detta gällde även till jul, då de karismatiska kvinnorna klädde sig i änglaskrud och gav Wiinblads dekorationer himmelsk sötma och ett drag av nordisk folktro. Wiinblad inspirerades även av orientens mystik och gyllene ornament, och med detta i åtanke lanserar Bjørn Wiinblad Denmark årets julnyheter: adventsljusstaken Lucia med inbyggd skål och värmeljusänglar med dekorationer i silver och guld, plus orientinspirerade glasprydnader fyllda av glamour.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Tulip lysestager

Tusenkonstnärens tulpaner

Skiller Illustration

Bjørn Wiinblad var inte bara tusenkonstnär utan även estetiker med en särskild förmåga att se det stora i det lilla. För Wiinblad var det en fest när magnoliaträdet blommade i trädgården utanför konstnärsbostaden ”Det Blå Hus”, och han omgav sig även med blomstermotiv inomhus. Den här våren gör Bjørn Wiinblad Denmark en nylansering av de karaktäristiska tulpanljusstakarna som skapar ett blomsterhav av ljus när de används tillsammans i grupp och med olika höjd. De extravaganta Tulip-stakarna matchas nu av Tulip-vasen, en helt ny munblåst design som bär Wiinblads tydliga fingeravtryck och passar perfekt till vårens skira blombuketter.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Tulip vase
Blomsterhoved orange

Blomsterkonstens nya ansikte

Skiller Illustration

Kvinnoansiktet med mandelformade ögon och trekantig näsa är Bjørn Wiinblads signum. Som utpräglad mångkonstnär använde han motivet på otaliga sätt, och många minns särskilt keramikkrukorna där växtens blad gav det karismatiska kvinnoansiktet en frisyr och förstärkte dess sprudlande personlighet. I vår tolkar Bjørn Wiinblad Denmark kvinnoansiktet igen och lanserar ett nytt Blomsterhuvud, som med inspiration från blomsterkonsten ikebana blir en del av den nordisk-japanska designfusionen – en av de hetaste trenderna just nu.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Blomsterhoved
Gobelin

Glamorös gobeläng

Skiller Illustration

Mattor och textilier är en av de starkaste inredningstrenderna just nu, och detta har satt nytt fokus på en mindre känd del av Bjørn Wiinblads verk: gobelängerna. När Wiinblad stod på toppen av sin karriär gjorde han åtskilliga bildvävnader på beställning åt konstsamlare och teatrar, hotell och offentliga byggnader, och förstudier till dessa kan fortfarande beskådas i Wiinblads konstnärshem. Nu överför Bjørn Wiinblad Denmark de vävda verkens sinnlighet till en ny porslinsserie, Gobelin, som är full av guld och glamour. Serien består av en kanna, ett serveringsfat och en skål, och har skapats med inspiration från Wiinblads ursprungliga gobelängmålningar och dagens trendiga rombmönster.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Gobelin kande
Lyslygte

Sagofågel till vårljus

Skiller Illustration

Just nu (åter-)upptäcks Bjørn Wiinblad på ett storstilat sätt. Den levnadsglada multikonstnären fascinerar både nya fans och tidigare kännare. I en värld där minimalism och enkelhet dominerar är det något speciellt med Wiinblads utsmyckningar och lekfulla sagodesign. Oavsett om man går all in eller föredrar maximalism i små doser har vi goda nyheter. I vår lanserar Bjørn Wiinblad Denmark nämligen en ljuslykta i färgat glas med reliefmotiv, som inspireras av formen på Wiinblads berömda fågelkrukor och som hänger lätt på grenar och i fönster i det grå silikonbandet och ger en äventyrlig stämning både utomhus och inomhus.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Lyslygte på hylde

Hurricanes mot nya höjder

Skiller Illustration

Bjørn Wiinblad kallas ofta ”multikonstnär”, och beteckningen är mitt i prick. Bjørn Wiinblad rörde sig nämligen inte bara inom olika konstnärliga discipliner. Han arbetade också med alla möjliga typer av material – textil, gobeläng, kakel och keramik – och skapade produkter som hittills bara varit kända av inbitna fans och finsmakare. Det gäller inte minst den majestätiska Hurricane-staken i glas och silvermetall, som Bjørn Wiinblad Denmark nu återlanserar inom design i tre olika höjder.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Wiinblad briljerar igen

Skiller Illustration

I mer än fem årtionden har Bjørn Wiinblads design varit väl bekant för världen. Hans signatur – och huvudmotivet på det mesta av hans konst – är de karismatiska kvinnoansiktena som med intensiva ögon och praktfullt blomstrande hår lockar betraktaren mot Bjørn Wiinblads bohemiska brukskonst. Det gäller även höstens vasnyhet, Felicia, som fått sitt namn efter en av multikonstnärens mest kända kvinnomotiv – nu handmålad i guld som en frestelse för alla som gillar dagens metalltrend, samtidigt som den förstås är given till jul.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Wiinblad ser rött

Skiller Illustration

Bjørn Wiinblad är för många synonymt med färgen blå, men den karismatiske multikonstnären hade en mängd nyanser på paletten under hela sin produktion och livstid. Den här säsongen inleder Bjørn Wiinblad Denmark ett nytt kapitel i historien om den populära maximalisten med introduktionen av en serie julpynt och en julservis – och julen är naturligtvis också röd i Wiinblad-serien. Mot en bakgrund av kritvitt porslin frestar kulor, julstrutar, hjärtan och klockor alla designälskare med fäbless för en klassisk jul med en fabulerande twist, medan julservicen dukas upp med fyra delar som täcker högtidens alla behov. 

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Wiinblads vinterlandskap

Skiller Illustration

Skandinavien är känt för simple living och för sin minimalistiska syn på design och inredning, men vid juletid bor det en maximalist i de flesta. Då plockas pyntet fram – nytt som gammal – och myskänslan infinner sig i takt med att hemmet kläs i julens färger tillsammans med guld, silver och silkesband. Nu har vi goda nyheter till alla som gillar den moderna julen. Bjørn Wiinblad Denmark sätter nämligen ny karismatisk kulör på en handfull klassiska julornament, värmeljuslyktor, en vas och en dekorationsskål och gör årets jul till en glamorös grön begivenhet. 

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Bjørn Wiinblad, vaser

Cylindrisk charm

Skiller Illustration

Cylindervasen och bordsfatet är två av Bjørn Wiinblads signaturprodukter. Under sitt liv satte han olika motiv och färger på just denna design. De runda formerna passar nämligen perfekt till Bjørn Wiinblads fantasifulla skisser, som får massor av utrymme att virvla runt i fatets botten och upp längs vasens sidor. Nu skriver Bjørn Wiinblad Denmark vidare på berättelsen om Danmarks stora mångkonstnär genom att lansera två nya bordsfat, två cylindervaser och en ljuslykta som hyllar Bjørn Wiinblads klassiska design och ger den ett modernt uttryck.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Bjørn Wiinblad, fade
Bjørn Wiinvlad, vaser, skåle, fade

Vasnyheter

Skiller Illustration

Bjørn Wiinblad är en av de mest kreativa och populära personerna i dansk konsthistoria, och i år gör den charmiga mångkonstnären stor comeback både nationellt och internationellt. Bjørn Wiinblad hade talang för att skapa brukskonst som utstrålar livsglädje ur vartenda streck på den utsmyckade keramiken. Det gäller också vårens nyhet, kulvaserna, som Bjørn Wiinblad Denmark nu lanserar. Självklart med samma skälmska ögon och särpräglade näsor som vi känner igen från Bjørn Wiinblads klassiska produkter. Vaserna flirtar sött med säsongens blommor, men den skulpturala formen fungerar även som konstföremål överallt i hemmet.  

»  Hitta hela pressmeddelandet här

Bjørn Wiinblad, vaser
Bjørn Wiinblad, tekstil, farver

Bordsdukning för lyxbohemer

Skiller Illustration

Bjørn Wiinblads brukskonst har verkligen präglat dansk design för dukning och heminredning. Hans fantasifulla skisser var ett kännetecken för tidsandan på 60- och 70-talet, och just nu präglas modet starkt av retrotrenden. Den trenden gäller även heminredning. I vår kan därför alla glädjas, inte minst moderna hippies, när Bjørn Wiinblad Denmark lanserar två nya dukar med tillhörande tygservetter för att duka upp till fest och extravagant vardag à la Wiinblad.

»  Hitta hela pressmeddelandet här

 

Bjørn Wiinblad, dug, tekstil

Wiinblad är tillbaka

Skiller Illustration

Keramikern Bjørn Wiinblad är känd för sina fantasifulla skisser och frodiga kvinnoformer, och hans enorma produktion utgör ett av de mest färgstarka kapitlen i dansk brukskonsthistoria. Intresset för Wiinblad sträcker sig dock långt utanför Danmarks gränser, och i höst spinner Rosendahl Design Group vidare på berättelsen om den livsglada mångkonstnären genom att lansera Bjørn Wiinblad 2.0 på den svenska marknaden. Kollektionen hyllar Wiinblads autentiska och sagoinspirerade universum, men har samtidigt ett modernt, funktionellt formspråk som lockar både nostalgiska samlare och nya generationer. 

»  Hitta hela pressmeddelandet här

 

 

Wiinblad återvänder

Wiinblad har återuppstått som ett varumärke i ny tolkning, som hyllar Wiinblads genuina universum. Se den nya kollektionen som passar både till nostalgiska samlare och nya generationer.

Hitta återförsäljare

Flera butiker i Sverige säljer våra produkter. Hitta en nära dig.

VI ANVÄNDER COOKIES